- We organiseren boomplantacties en blijven actief meedoen aan haagplantacties.
- Het huidige recyclagepark wordt heraangelegd volgens het Diftar-principe in samenwerking met Ecowerf.
- Het klimaatplan van de gemeente, dat werd opgesteld tijdens de huidige legislatuur, voeren we integraal uit.
- Beleids- en technologische evoluties volgen we op de voet. Op die manier speuren we naar mogelijkheden om de gemeente klimaatvriendelijker te maken.
- We zetten maximaal in op subsidies om klimaatmaatregelen uit te voeren.
- We stimuleren en faciliteren inwoners en bedrijven in het uitvoeren van klimaatvriendelijke maatregelen.
- We geven het gemeentelijk geboortebos een nieuwe impuls.
- Het beheer van onze bossen geven we in handen van het “Agentschap voor Natuur en Bos”. Dit brengt niet alleen expertise, maar levert ook een mooie besparing voor de gemeente op.
- In ons gemeentelijk hemelwaterplan staat hoe we in onze gemeente op een duurzame manier omgaan met regenwater. Het doel is om wateroverlast te voorkomen, de waterkwaliteit te verbeteren en het grondwater aan te vullen, zodat onze gemeente beter beschermd is tegen extreme weersomstandigheden.
- We voeren het Hemelwaterplan uit en nemen maatregelen tegen erosie in kwetsbare gebieden.
- We leggen erosiebekkens in Korbeek-Dijle, ten noorden van de N253, aan.
- Er komen erosiemaatregelen in de Dorpstraat – Heggestraat in Leefdaal.
- We leggen wachtbekkens aan de Tomme, Walenpot en Gevelschoen aan.
- We nemen verschillende maatregelen om regenwater op te vangen en in de grond te laten trekken.
- We installeren meer laadpalen voor elektrische voertuigen.
- We stimuleren de installatie van zonnepanelen in samenwerking met Klimaatalliantie Druivenstreek en Coöperatieve Druifkracht.
- We zorgen ervoor dat de openbare verlichting verder wordt vervangen door energiezuinige LED-lampen, die 's nachts gedimd blijven om energie te besparen. Wel passen we het regime aan: lichten aan vanaf 5 uur ’s ochtends.
-
We stellen een gemeentelijk natuurplan op, een strategie die aangeeft hoe we de natuur in onze gemeente willen beschermen en ontwikkelen. Het plan is erop gericht de verscheidenheid aan planten en dieren te vergroten, groene ruimtes te behouden, en een evenwichtige samenwerking tussen natuur, landbouw en dorpsontwikkeling in Bertem na te streven.
-
We sluiten een samenwerkingsovereenkomst met Natuurpunt, een Belgische organisatie die zich inzet voor het behoud, herstel en beheer van natuurgebieden. Ze beschermen biodiversiteit door het aankopen van natuurgebieden. Ze organiseren vrijwilligerswerk en sensibiliseren het publiek over natuurbehoud.
-
We ontwikkelen een robuust natuurnetwerk, een systeem van verbonden natuurgebieden dat dieren en planten de ruimte geeft om zich vrij te verplaatsen en te verspreiden. Het doel is om de biodiversiteit te bevorderen en de natuur robuuster te maken door verschillende leefgebieden met elkaar te verbinden, zodat ecosystemen beter functioneren en diersoorten beter beschermd zijn.
-
Meer natuur in openbare ruimten en tuinen.
-
Een zorgzamer beheer van de prachtige en waardevolle holle wegen in onze gemeente.
-
We ondersteunen de uitvoering van het beheerplan rond de Koeheide. Daarin wordt beschreven hoe het bocagelandschap op een wetenschappelijk onderbouwde manier versterkt kan worden. De Koeheide wordt gemeenschappelijke grond voor ecologische landbouw: een herstel van haar historische rol, dus.
-
Na het beëindigen van de pacht dragen we het beheer van de gronden van de Koeheide over aan Natuurpunt.
-
Een doordacht beleid maakt onze natuur toegankelijk voor inwoners en bezoekers. Tegelijk zijn we strikt: om specifieke gebieden in bos- of natuurreservaat te beschermen, is de toegang beperkt.
-
Waar het opportuun en breed gedragen blijkt, ondersteunen we gerichte en doordachte aankopen van natuurgebieden.
-
We onderzoeken de rol die de gemeente kan spelen binnen het nationaalpark Brabantse Wouden en het strategisch project Walden.
-
We helpen je meer te leren over de natuur en promoten duurzame, ecologisch gerichte landbouw.